måndag 11 september 2017

Hangö Front Museum



Måndagen 4.9.2017 var Hangö släktforskare på kombinerat månadsmöte och utflyckt till Hangö Front Museum. En upplevelse  som tog  oss till tiden 1939-1941 då Hangö var strategiskt viktig för Finland . Här gick arrendegränsen till det område som Sovjetunionen arrenderade .Basutställningen Hangö i främmande händer är helt förnyad . Där finns en stor utställningshall som ger bra överblick av händelserna som utspelades då. Utställningen omfattar ett urval av fotografier , informativa planscher och kartor. I de olika vitrinerna finns  föremål som köksredskap , kärl , vapen medaljer och uniformer. En film om evakueringen i mars  1940 finns också till påseende. En kanonhall finns även med stora föremål bland annat kanoner och artilleripjäser. Alldeles utanför musieibyggnaden löper löp- och stridsgravar. Bara ett stenkast i från finns korsun Gyllene Freden samt Dödens Alltan. Bakom byggnaden startar en drygt 1 km lång krigsstig. Den löper ända in på den tidigare sovjetiska sidan. På grund av tidsbrist och iskall blåst gick vi inte den stigen.  Mycket bra utställning kan varmt rekommendera den. Den väckte en hel del tankar och känslor för dessa män som utkämpade detta krig var av många fick lägg livet till.
































































 

2 kommentarer:

  1. Den 4-kantiga mjölkkanistern tillverkad i Mariefors bruk / Kellokosken tehdas donerades i somras av Snoan! ( Dessutom 2 fältspadar.) (Kim Metso)

    SvaraRadera

Hund bus hemma på gården

Nu har det verkligen kommit snö i flera omgångar ,inget som stör två glada hundar i alla fall. Dom är alltid lika glada över detta fenome...